Vleespannetje 4p
Ingredienten: 1 kipfilet, 1
varkenshaas, 1 hamlap, ui,
paprika, courgette, champignons,
prei, peterselie,
geconcentreerde tomatensaus,
sweet chilisaus, knoflook,
kerrie djawa, wat tijm, oregano,
basilicum, ketjap, ketchup,
laulierblad, kruidnagels, peper
en zout.
Snij het vlees in niet te
kleine stukken en kruid ze. Bak
ze vervolgens tot ze gaar zijn.
Doe de tomatensaus in de pan met
de sweet chili en voeg kruiden
naar eigen smaak toe. Daarna de
groenten toevoegen en het geheel
goed mengen. Laat het geheel
zachtjes sudderen tot de
groenten bijna gaar zijn. Voeg
vervolgens het vlees toe en laat
het geheel nog een half uur
sudderen. Het gerecht kan direct
geserveerd worden, maar het kan
ook gemaakt worden voor de
volgende dag. Serveren met
rijst.
Heb je het gerecht gemaakt, laat
me dan even weten hoe je het
vond en of je nog ideeën hebt om
het recept te verbeteren.
Lasagne alla
frutta 3p
1
pak Knorr Lasagne Bolognese, 200
gr in blokjes gesneden
achterham, 1 rode en 1 groene
paprika, 1 ui, blikje ananas
schijfjes zonder vocht, banaan,
kaas, 4 dl melk en 3 dl water.
Bak de gesnipperde ui in de
boter en voeg de gesneden
paprika toe. Ca. 10 minuten
zachtjes laten sudderen. Voeg de
achterham toe.
Roer de saus samen met de
banaan, ananas, melk en het
water door het mengsel en laat
dit 2 tot 3 minuten zachtjes
doorkoken, de saus blijft dun.
Vet een ovenschaal in en doe de
saus en de lasagnabladen om en
om in de schaal. Begin en eindig
met de saus. Bestrooi het geheel
met geraspte kaas en laat dit in
een voorverwarmde oven (ca 200
C) in 30 tot 40 minuten gaar
worden.
Gehaktballetjes
in zoetzure saus (4p)
500 gr rundergehakt, 1 ei,
paneermeel, ketjap, v-tsin,
peper, zout, paprikapoeder,
slaolie, 1 zeer fijn gesnipperde
ui, 1 geperst teentje
knoflook, 6 eetlepels geurige
azijn, 6 eetlepels bruine
basterdsuiker, djahe, kerrie
djawa, stukje wit van prei, 2
dl. ketchup of tomatensap,
bindmiddel.
Doe het gehakt in de kom met ei,
paneermeel, 2 eetlepels
sojasaus, v-tsin, paprikapoeder,
djahe, peper en wat zout. Het
geheel goed mengen en er mooie
kleine balletjes van maken.
Bak de gehaktballetjes in wat
olie krokant en mooi van kleur,
voeg de gesnipperde ui en de
knoflook toe en fruit die
goudgeel. Voeg azijn en suiker
toe. Snij de prei fijn en voeg
die samen met de basterdsuiker,
azijn, tomatensap/ketchup en
ongeveer 2 dl water toe. Breng
de saus op smaak met djahe,
kerrie djawa, ketjap, paprika
peper en zout. Temper het gas en
laat het vlees in 20 minuten
gaar worden. Proef de saus en
breng die eventueel verder op
smaak.
Roer het bindmiddel door de saus
tot deze goed gebonden is.
Serveren met rijst.
Babi paksoi (4p)
5 ons hamlappen, 1 ons
ontbijtspek, 1 rode paprika, 1
grote ui, 2 ons paksoi, 1 ons
taugé, 1 lepel sambal of twee
Spaanse pepers, 2 eetlepels soja
olie, 2 eetlepels ketjap, 2
eetlepels rijstwijn,
bouillonpoeder.
In een pan boter uit laten
bruisen en licht bruinen,
schroei het vlees aan
weerszijden en temper het vuur.
Blijf met het vlees over de
bodem van de pan schuiven en
keer het regelmatig. Vervolgens
verder bakken tot het vereiste
gaarpunt. Het vlees uit de pan
nemen en de braadboter eventueel
afblussen met water of ander
vocht.
Snijd het vlees en het spek
in dunne reepjes van maximaal
0,5 cm dik en 5 cm lang. Doe dit
ook met de ui, paprika en
paksoi. Verhit de olie in een
wok en fruit hierin de ui, spek,
Spaanse pepers/sambal en
paprika. Voeg daarna de reepjes
vlees toe en bak deze 5 minuten
mee.
Voeg vervolgens de rijstwijn
en de ketjap toe. Roer het even
goed door en voeg dan de taugé
en paksoi toe. Vermeng dit alles
goed en laat het ca. 5 minuten
goed verwarmen. Voeg naar smaak
kruiden en bouillonpoeder of
zout toe.
Serveren met rijst